Bioplastice biodegradabile pentru ambalarea alimentelor

O inovație fascinantă vine din lumea bioplasticelor. Conform unui articol recent Phys.org oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Kaunas din Lituania au creat un plastic biodegradabil care este capabil să se descompună în doi ani într-o coș de compost.

 

Aplicațiile acestui material includ utilizarea sa drept ambalaj single-use pentru mărfuri, înlocuitori pentru pungi de cumpărături din plastic, saci de depozitare și multe altele.

 

Una dintre provocările cu care s-au confruntat oamenii de știință a fost aceea că materialul cu care lucrau, celuloza, trebuia să poată fi transformat sau semi transparent pentru a se potrivi cu ambalajele din plastic. Plasticului obișnuit se aplică încălzirea pentru a crea ceea ce se numește plastic fluid pentru capete, în schimb celuloza tinde să ardă atunci când este încălzită. În final, s-au găsit compozitele corecte, necesare pentru a transforma celuloza în plastic fluid, în același timp creând un mediu netoxic și sigur pentru produsele alimentare.

 

#resurse #inovatii #bioplastice