Povesti - Galerie

Dragă omule care pui la îndoială plasticul, sau nu, 

 

Suntem înconjurați de jucării din plastic, deși cu plasticul nu este de joacă. Părinții noștri nu și-ar fi putut imagina că jucăriile menite să ne țină ocupați timp de câteva luni aveau să ajungă să țină natura ocupată timp de sute de ani. Să biodegradezi, nu e ușor. Uite cum se chinuie marea, încearcă să se agațe cu o nouă viață de un Om-Păianjen scăpat sau aruncat în apă. Copilul a uitat deja de super-eroul favorit pierdut, pentru că e atât de la îndemână să i se cumpere altul nou. Și altul, și altul. Încă nu sunt părinte, dar când voi fi, voi ține cont de lecția învățată de la plastic: uneori, e bine să te întorci în timp. Să te joci simplu, așa cum se jucau copiii pe vremea când bunicii noștri erau copii: cu jucării din lemn, din material textil, din argilă, din frunze, flori, pietre, scoici. Cu multă libertate de a crea. Lego, probabil voi cumpăra, cine știe… și acum ador să mă joc cu Lego, poate pentru că, spre deosebire de Spiderman, Lego îmi oferă mai multe oportunități de a crea. E nevoie doar de câteva minute în plus de reflecție înainte să cumperi ceva. Sunt unele jocuri și jucării care se lipesc de tine decenii la rând, iar în acest caz, marea nu ajunge să se lipească de ele. 

 

Jucăriile din imagini au fost găsite în Marea Mediterană, pe Coasta de Azur, de către voluntari ai Asociației Opération Mer Propre (Operațiunea Mare Curată), cărora le mulțumesc pentru oportunitatea de a mă reîntâlni cu plasticul în contexte neobișnuite.

Le-am adunat ieri, 23 August, de pe o plajă din Antibes (Coasta de Azur), gândindu-mă la voi. Chiar și într-un loc aparent select există oameni de tot felul: nesimțiti, nepăsători sau poate doar neatenți. Ce am simțit adunând aceste bucățele? Dezgust, îngrijorare, furie, tristețe. Pe alocuri, culorile vii mă mai păcăleau (plasticul este un mare Păcălici) și simțeam bucurie la descoperirea unei bucăți turcoaz sau violet. Apoi reveneam la dezgust, mai ales în momentul descoperirii unei seringi. De plastic.

Ioana Stoicescu, 30 ani