CERCETARE ARTISTICĂ

Life in plastic it’s fantastic răsună în mintea mea după mai bine de 20 de ani de când ascultam prima dată piesa asta și când credeam că plasticul e doar ceva care lucește în bătaia soarelui.
În adolescență m-am revoltat împotriva consumului exacerbat de plastic, l-am contrazis, iar acum, odată cu înțelegerea vieții de adult, am început să îmi doresc să accept plasticul, să îl înțeleg.   

Folosind etnografia ca instrument de sondare, am pornit o incursiune în propriile memorii, încercând să identific momente și emoții asociate plasticului din viața mea.  Fiecare amintire ce-mi venea în minte aducea cu sine plasticul ei… 

Reflecțiile asupra universului meu interior, asupra emoțiilor pe care corpul meu le-a trait, m-au făcut să conturez ideea unui performance ca o incursiune subiectivă în viața plasticului, să adaug substrat și emoție fiecărei amintiri pe care o consider ca fiind nu doar a mea, ci ca o mărturie a generației din care fac parte – cea a tranziției, a libertății și a dorinței de a avea tot, generație consumatoare de plastic de unică folosință sau obiecte made in China. Sunt generația care a trăit paradoxul carpetelor pe pereți simultan cu păpușile Barbie (fără ca ele să fie simțite în contradicție). 

Pornind în acest proces de analiză a lumii copilăriei mele din plastic, în concordanță cu ceea ce se întâmpla la nivel social și economic în România acelor vremuri (anii ‘90), am simțit nevoia să dau o formă artistică plasticului pe care îl port cu mine de atâta vreme în fiecare amintire și pe care nu pot nici să-l reduc, nici să-l recilclez. 

Reflectând asupra fotografiilor-mărturii din copilărie, asupra obiectelor păstrate și asupra poveștilor acestora, am conturat un proces artistic care îmbină mai multe tehnici de lucru: storytelling, scriere dramatică, colate cu elemente din teatru ziar, actorie, dans contemporan, artă vizuală, sound-design. Tema a început să lucreze în mine, să mă facă să chestionez aspecte de ordin social, economic, artistic, privind către inovațiile din mai multe sfere care se ocupă cu reducerea/reutilizarea plasticului și având tot mai prezent în minte dezideratul că trăim vremuri în care învățăm să co-existăm, vremuri în care arta operează alături de știință și antropologie în identificarea valențelor unor fenomene sau aspecte ale vieții. 

Tema plasticului m-a ghidat spre două direcții abordate în practică în mod diferit: cea în care folosesc incursiunea subiectivă și parcurg momente din propria viață care au plasticul în centru și o altă dimensiune, cea în care explorez felul în care plasticul se manifestă în natură – limbajul coregrafic asociat acestuia, în funcție de formele pe care le ia. Am experimentat la nivel corporal și mental senzații diferite pe care plasticul le poate imprima corpului, am trecut de la a mă simți singură, anxioasă, la a simți că sunt fluidă și că fac parte din tot mediul înconjurător, așa cum face și plasticul azi. Astfel, sentimentul de vinovăție pe care îl simțeam mereu când vorbeam despre plastic s-a diminuat, iar proiectul a căpătat forma unui manifest, a dorinței de a acționa pentru a fi cumpătați în consumul resurselor. De fapt, manifestul meu artistic tinde spre a trezi simțul comunității de a acționa împreună, de a comunica mai mult, de a împărți și de a găsi împreună modalități în care valorizăm mai mult natura și ne ajutăm de plastic doar când avem nevoie, compensând constant intervențiile noastre asupra naturii. 

Cu toate astea, acel life in plastic doare în continuare de fiecare dată când văd risipă…

 Alina Tofan

CERCETARE ANTROPOLOGICĂ

Cercetarea de antropologie culturală realizată în proiect de Georgiana Vlahbei urmărește să contureze două dimensiuni ale vieții plasticului în spațiul cultural românesc din ultimele decenii – cea intimă, personală și cea publică, colectivă. 

 

Pornind pe firul cronologic al apariției primelor plastice și al exploziei consumului în România, continuând cu povești și memorii personale ce au în centru obiecte de plastic (investite cu afect)- colectate prin interviuri, urmărind profesii și sectoare de activitate tangente producției și utilizării/ reducerii/ reciclării plasticului – studiul rezultat va aduce împreună priviri diverse, complementare, prin care viața plasticului se reflectă și se înțelege nuanțat, dincolo de distincția clasică bine vs. rău, plastic vs. natură.